تأثیر مکمل‌گیری عصارۀ سیر و فعالیت استقامتی بر فعالیت آنزیم‎های آنتی‌اکسیدانی بزاقی و فشار خون دختران تمرین کرده

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان

2 استاد فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان

3 استادیار فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان

4 استادیار بیوشیمی، دانشکده علوم پایه دانشگاه گیلان، گروه زیست‌شناسی

چکیده

سابقه و هدف: پژوهش حاضر به­منظور تعیین اثر مکمل­گیری کوتاه مدت کپسول سیر بر تغییرات آنزیم‌‌های بزاقی سوپر­اکساید دیسموتاز و پراکسیداز، فشار خون و ضربان قلب حین و پس از یک جلسه فعالیت ورزشی روی چرخ کارسنج در دختران ورزشکار انجام ‌شد.
مواد و روش­­ها: تعداد 10 دختر ورزشکار سالم (سن: 22/12 سال، چربی بدن: 23/64 درصد و اکسیژن مصرفی بیشینه: 39/27 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) به طور داوطلبانه و به روش کانتربالانس در دو گروه مکمل سیر (روزانه 1200 میلی‌گرم) و پلاسبو (روزانه 1200 میلی­گرم نشاسته) تقسیم شدند. آزمودنی‌ها پس از 3 روز مکمل‌گیری، یک جلسه فعالیت استقامتی به مدت 30 دقیقه را روی چرخ کارسنج اجرا کردند.
یافته‎ها: ضربان قلب در دقایق 5 و 10 حین فعالیت در هر دو مرحلۀ مکمل‌گیری نسبت به گروه پلاسبو کمتر بود. همچنین در دقیقه 10 استراحت، در گروه پلاسبو نسبت به سایر شرایط پایین‌تر بود. فشار خون سیستولی در پایان فعالیت در گروه مکمل‌ پایین‌تر بود. آنزیم پراکسیداز بزاقی در هر دو شرایط مکمل‌گیری سیر و پلاسبو بعد از فعالیت نسبت به پیش از آن بالاتر و در دقیقه 30 استراحت در گروه مکمل بالاتر بود. فعالیت آنزیم سوپر اکساید دیسموتاز بلافاصله و 30 دقیقه پس از فعالیت نسبت به قبل فعالیت و قبل مکمل‌گیری نشان داد. مقادیر این آنزیم بلافاصله، 30 و 60 دقیقه پس از فعالیت نسبت به گروه پلاسبو بیشتر بود (0/05>p).
نتیجه‌گیری: احتمالاً مکمل‌گیری کپسول سیر می­تواند در کاهش ضربان قلب و فشار خون حین و پس از فعالیت ورزشی و افزایش آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی موثر باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of garlic extract supplementation and endurance exercise on salivary antioxidant enzymes and blood pressure in trained females

نویسندگان [English]

  • . . 1
  • . . 2
  • . . 3
  • . . 4
1 .
2 .
3 .
4 .
چکیده [English]

Background&Purpose: The aim of this study was to evaluate of the short-term effects of garlic supplementation on salivary superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (Prox) enzymes, blood pressure and heart rate during and after a cycle ergometer endurance exercise in trained female.
Methodology: A total of 10 volunteer female athletes (age: 22.12 yrs, body fat: 23.64%, VO2max: 39.27 ml/kg/min) randomly divided in garlic supplementation (daily 1200 mg) and placebo (daily 1200 mg starch) groups with counter-balance design. Subjects after 3 days of supplementation were performed a cycle ergometer endurance exercise for 30 minutes. The variables were assessed before and after the supplementation, during and after of exercise.
Results: Heart rate at 5 and 10 minutes of physical activity was significantly lower after garlic supplementation in comparison with placebo. Also at 10 minutes of recovery, heart rate was lower than in other conditions in the placebo group. Systolic blood pressure was lower in those who had consumed garlic at the end of the activity. Prox enzyme activity in terms of both garlic supplements and placebo was higher than before of activity, and at 30 minutes of recovery was higher in terms of garlic consumption than placebo. SOD increased immediately and 30 minutes after exercise in-comparison with baseline and before the exercise. Also, this enzyme showed a significant difference with placebo immediately, 30 and 60 minutes after exercise (p<0.05).
Conclusion: It is concluded that garlic supplementation may reduce the heart rate and blood pressure during and after exercise activity and increase some antioxidant enzymes activity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Intense aerobic activity
  • oxidative stress
  • garlic
  • Heart Rate
  • trained female
##Edge J, Bishop D, Goodman C. 2006. The effects of training intensity on muscle buffer capacity in females. Eur J Appl Physiol. 96(1):97-105.##Vorberg G, Schneider B. 1990. Therapy with garlic: results of a placebo-controlled, double-blind study. Br J Clin Pract Suppl. 69:7-11.##Taghiyar M, Ghiasvand R, Askari G, et al. 2013. The effect of vitamins C and E supplementation on muscle damage, performance, and body composition in athlete women: A clinical trial. Int J Prev Med. 4(1):24-30.##Naghizadeh H, Akbarzadeh H. 2013. The effect of moderate aerobic exercise with vitamin E consumption on total anti-oxidant capacity, lipid peroxidation and muscle damage in active male students. Mazanderan J Appl Sport Physiol. 9(17):27-42. (In Persian).##Fisher-Wellman K, Bloomer RJ. 2009. Acute exercise and oxidative stress: a 30 year history. Dyn Med. 8:1.##Meemar Moghadam M, Talebi Garakani E. 2010. The comparison of total antioxidant capacity, oxidative stress and the lipoprotein profile in sprinters and non-athletes. Mazanderan J Appl Sport Physiol. 6(12):95-104. (In Persian).##Ljungberg G, Ericson T, Ekblom B, Birkhed D. 1997. Saliva and marathon running. Scand J Med Sci Sports. 7:214-219.##Damirchi A, Mirzaei B, Mehrabani J. 2006. The effect of vitamin E supplementation on exhaustion time and some of the oxidative stress indexes in sedentary men after 8 weeks aerobic training. J Res Sport Sci. 14:97-112. (In Persian)##Borek C. 2001. Antioxidant health effects of aged garlic extract. J Nutr. 131(3):1010-1015.##Farhadi H, Siakuhian M, Dolatkhah H, et al. 2013. Effect of short-term garlic supplementation on DNA damage after exhaustive exercise in non-athlete men. Eur J Exp Biol. 3(1):455-459.##Afkhami Ardekani M, Kamali - Ardakani A. 2005. Study of the effect of garlic on serum lipids and blood glucose levels in type 2 diabetic patients. JSSU. 13(1):8-11.##Morihara N, Ushijima M, Kashimoto N, et al. 2006. Aged garlic extract ameliorates physical fatigue. Biol Pharm Bull. 29(5):962-966.##Kawashima, H, Ochiai, Y, et al. 1986. Anti-fatigue effect of aged garlic extract in athletic club students. Kiso to Rinsho (Preclinical and Clinical Report). 20(16): 8229-8245.##McCord JM, Fridrovich I. 1969. Superoxide dismutase. An enzyme function for erythrocuperin (hemocuperin). J Bio Chem. 43:562-56.##Elosua R, Molina L, Fito M, et al. 2003. Response of oxidative stress biomarkers to a 16-week aerobic physical activity program, and to acute physical activity, in healthy young men and women. Atherosclerosis. 167(2):327-334.##Okada Y, Tanaka K, Sato E, et al. 2006. Kinetic and mechanistic studies of allicin as an antioxidant. OBC. 4(22):4113-4117.##Bloomer RJ, Falvo MJ, McKenzie MJ. 2006. Oxidative stress response to aerobic exercise: comparison of antioxidant supplements. Med Sci Sports Exerc. 38(6):1098-1105.##Koseoglu M, Isleten F, Atay A, Kaplan YC. 2010. Effects of acute and subacute garlic supplement administration on serum total antioxidant capacity and lipid parameters in healthy volunteers. Phytother Res. 24(3):374-378.##Damirchi A, Kiani M, Jafarian V, Sariri R. 2010. Response of salivary peroxidase to exercise intensity. Eur J Appl Physiol. 108(6):1233-1237.##Jahangard sardrud A, Hamedi-nia M, Hosseini-Kakhk S, et al. 2013. Effect of short-term garlic extract supplementation on oxidative stress indexes during rest and induced-exercise exhaustion in male soccer players. Iran J Endocrin Met. 15(1):78-85. (In Persian).##Sariri R, Damirchi A, Nazari Y. 2013. Salivary antioxidant variations in athletes after intense exercise. Medicina Sportiva. 9(1):20-43.##Ried K, Frank OR, Stocks NP, et al. 2008. Effect of garlic on blood pressure: A systematic review and meta-analysis, BMC Cardiovas Disord. 8:13.##Williams MJ, Sutherland WH, McCormick MP, et al. 2005. Aged garlic extract improves endothelial function in men with coronary artery disease. Phytother Res. 19(4):314-319.##Verma SK, Rajeevan V, Jain P, Bordia A. 2005. Effect of garlic (Allium sativum) oil on exercise tolerance in patients with coronary artery disease. Indian J Physiol Pharmacol. 49(1):115-118.##Jafari A, Zekri R, Dehghan G, Malekirad AA. 2011. Effect of short-term garlic extract supplementation on oxidative stress and inflammatory indices in non-athlete men after an aerobic exercise. J Cell Tissue (JCT). 2(1):25-33. (In Persian).##